Dünü bilmeden bugünü anlayamayız

15 Şubat 2018 Perşembe

Vakfıkebirimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı dolayısıyla Belediyemiz tarafından Sabri Bahadır Kültür Sitesi’nde bir program düzenlendi. Halkımızın yoğun ilgi gösterdiği program da ilçe tarihinde ilklere imza atıldı.

Programda Kuran-ı Kerim okundu, 15 Temmuz Şehitlerimiz ve Afrin’de operasyona yapan askerlerimiz için hazırlanan film, Vakfıkebir tanıtım belgeseli ve yine ilçenin tanıtımı için çekilen klipin gösterimi yapıldı.

HERKESE KAPIMIZ AÇIK

Törende konuşan Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta, 100. Yıl dolayısıyla yapılan etkinlikler hakkında bilgi verdi. Başkan Balta, “Vakfıkebir Belediyesi olarak, mevzuatla sınırları çizilmiş olan belediye hizmetlerimizin yanında, sorumluluğunu üstlendiğimiz Vakfıkebir’in, Vakfıkebir’in kurumlarının tarihini ortaya çıkarmak, kaybolan hafızasını tekrar oluşturmak için çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Düzenlediğimiz spor müsabakalarına 14 ayrı ilden 420 sporcu, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarımıza 266 öğrenci katıldılar. Görev süremiz boyunca hizmetlerde birçok alanda rekor kırdık. Ancak en çok ilçemizin tarihine ışık tutan eserleri ortaya çıkarmaktan mutluluk duydum. Elinde bilgi, belge olan katkı sunmak isteyen herkese kapımız sonuna kadar açık” dedi. Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta konuşmasında tarihi bilmenin önemine değindi.

GELECEĞE ESER BIRAKMAMIZ LAZIM

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı, AK Parti Trabzon Milletvekilimiz Muhammet Balta ise, konuşmasının başında 100. Yıl dolayısıyla muhteşem bir organizasyon gerçekleştirildiğini belirterek emeği geçenleri kutladı. Milletvekili Muhammet Balta, “Bugün şanlı bir ecdadın torunları olarak yüzyıl öncesini hatırladık. Bu tür organizasyonlara susamıştık aslında. Yollar ve fiziki mekanlar yaparsınız ancak en önemli şey insan yetiştirmektir. Bu organizasyonlarla geleceğe eser bırakıyoruz. Bu vesile ile ilçemizin evladı ömrünü tarihi araştırmalarla geçiren, emek veren İsmail Hacıfettahoğlu abimizi kutluyoruz, teşekkür ediyoruz. İnsanların yaşarken değerlerini bilmemiz lazım. Geleceğe eser bırakmamız lazım. Bunu için gayret göstermemiz lazım” diye konuştu.

UNUTMAMAK İÇİN HAFIZALARIMIZI TAZELEMELİYİZ

Daha sonra gecenin onur konuğu olan Araştırmacı- Yazar İsmail Hacıfettahoğlu günün anlam ve önemini uygun bir konferans verdi. Hacıfettahoğlu, “Vakfıkebir Birinci Dünya Harbi devam ederken, 22 Temmuz 1916 Cumartesi günü Rus birlikleri tarafından işgal edildi, 15 Şubat1918 tarihinde, bundan tam 100 yıl önce ise işgalden kurtularak istiklâline kavuştu. İşgale uğramış diyarlarımız, bu diyarların insanları gibi Vakfıkebir ve Vakfıkebirli de Dünya Harbi’nin bidayetinden nihayetine çok elemli olaylar yaşadı, tahammül fersa acılar, ıztıraplar çekti. Malûm olduğu üzere insanların hafızaları vardır ve hayatî öneme haiz bu hafızalar nisyan ile malûldür. Unutma hastalığına mübtelâdır ve insan unutur. İnsanların olduğu gibi toplumların, devletlerin, kurum ve kuruluşların da hafızaları vardır. Onlar da unutur. Unutmayı önlemenin yolu ise hafızayı tazelemekle mümkündür. Hafızaların tazelenmesine vesile oldukları için sene-i devriyeler, yıldönümleri hemen her millette önemli fırsatlardır. İnsanlar, toplumlar hayatlarında, tarihlerinde yaşanan acı-tatlı olayları yıldönümlerinde anar, hafızalarını tazelerler. Bu olaylar; 10., 20., 50., 100. gibi yıl dönümlerinde daha bir geniş şekilde gündem yapılır, değişik boyutlarıyla anılır ve tartışılır. Kişilerin de, toplumların da, kurumların ve devletlerin de hafızaları tazelenir.

ÇOK ACI OLAYLAR YAŞADIK

Vakfıkebir’in işgalden kurtuluşu büyük öneme haiz tarihî bir olaydır. Bu olayın 100 ncü yılında; o günlerde yaşananları bütün yönleriyle yâd ederek, tarihin tekerrürden ibaret olduğunu, mazisi olmayanın âtisi olmayacağını bilerek, onlardan günümüze ve geleceğimize yönelik dersler çıkarmamız gerekir. İnsanlık tarihinin kaydettiği en kanlı savaş, 1914-1918 yılları arasında meydana gelen Birinci Dünya Harbidir. Bu sa­vaşta kahramanlıklarla birlikte, en acı olayların, mezalimlerin, ihanetlerin had safhada yaşandığı ülke bizim ülkemiz, coğrafya bizim coğrafyamızdır. Özellikle, Trabzon ve çevresi 1916 yılı içerisinde işgaledilmiş, halkı mezalime uğramış, mu­hacir olmuş, esir düşmüş, acıların, ıztıraplarınenvai türlüsünü yaşamış olan bir vatan parçamızdır.

DÜNÜ BİLMEDEN BUGÜNÜ ANLAYAMAYIZ

‘Tarih tekerrürden ibarettir’ derler ki, doğrudur. Mensup olduğumuz din, mensup olduğumuz millet, mensup oldu­ğumuz vatan dolayısıyla düşmanlarımız dün de çoktu bu gün de çoktur. Düşmanlarımızın dün Haçlı ruhuyla hep birlikte ‘Şark Meselesi’ şemsiyesi altında; devletimize, milletimize, mukaddesatımıza karşı verdikleri, hiçbir ahlâkî kural tanıma­yan topyekûn savaşı bugün de pervasızca sürdürdüklerini açık bir şekilde görüyoruz. Yaşadığımız ve yaşamaya devam ettiğimiz olaylar, tarihi bilmenin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Artık dünü bilmeden bugünü anlayamayacağımız, istikbale matuf planlarımızı isabetle yapamayacağımız gerçeğini kabul etmek durumundayız” diye konuştu. Son bölümde yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Programa ayrıca AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Salih Birincioğlu, Emniyet Müdürü Fahrettin Sadullahoğlu, AK Parti Vakfıkebir İlçe Başkanı Enver İskenderoğlu, İYİ Parti İlçe Başkanı Selim Alp, İl Kültür Müdürü Ali Ayvazoğlu, Vakfıkebir Esnaf Kredi Kooperatifi Başkanı Hasan Topaloğlu ve belediye meclis üyeleri, daire amirleri, okul müdürleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.