Ekmeğimizi korumakta kararlıyız

23 Ekim 2020 Cuma

03.08.2018 tarihinde Belediyemiz tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna tescili yaptırılarak Coğrafi İşareti alınan Vakfıkebir Ekmeğinin standartlarıyla ilgili denetimler gerçekleştiriliyor.

Vakfıkebir Ekmeğinin denetimi Belediyemiz koordinatörlüğünde; Vakfıkebir Belediyesinden 2 kişi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasından 1 kişi, Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden 1 kişi, Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıtlı fırıncılar arasından belirlenecek 1 usta olmak üzere 5 kişilik denetim merci tarafından denetleniyor. Denetlemelerin bir kısmına Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta’da katıldı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta, “Vakfıkebir Ekmeğimiz yöremiz ile özdeşleşen uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel birikimi ile günümüze ulaşan bir değerimizdir. Göreve geldikten sonra bu değerimizi korumak amacıyla coğrafi işaretinin alınabilmesi için çalışmalar başlatmıştık. Bu konu ile ilgili uzun yıllardır girişimler yapılmasına rağmen sonuç alınamıyordu. Öncelikle ekmeğimizin standartlarını belirlemek amacıyla fırıncılarımızın görüşlerini aldık. Daha sonra çok kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdik. Osmanlı Arşivlerinde yaptığımız araştırmalar sonucunda ekmeğimizin tarihi geçmişine ait çok önemli belgelere ve bilgilere ulaştık. Ekmeğimizin Osmanlı Salnamelerine konu olduğunu tespit ettik. Bu belgeleri ekmeğimizle ilgili yazılan üniversite tezleri, önemli yazarların kitaplarından alındılar, gazete, dergi arşivleri gibi çok sayıda materyalle birleştirerek bir başvuru dosyası oluşturduk ve Türk Patent Kurumuna 30.11.2017 tarihinde başvurumuzu yaptık. Sağlam kaynaklara dayanan bilgi ve belgelerle dolu olan başvuru dosyamız Türk Patent Kurumu tarafından değerlendirmeye alındı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Vakfıkebir Ekmeğimizin tescilini yaparak 03.08.2018 tarihinde Coğrafi İşaretini aldık. Elbette Coğrafi İşareti aldıktan sonra bunun sorumluluklarını yerine getirmek gerekiyordu. Bunun için fırıncılarımızla toplantılar yaparak belirlenen standartlarda ekmek üretimi yapmaları yönünde bilgilendirmelerde bulunduk. Ardından denetlemelerimize başladık. Denetlemelerimiz ülke genelini kapsamakta olup sadece Vakfıkebir ilçemiz ile sınırlı değildir.

Coğrafi İşaret tescili Vakfıkebir Ekmeğiyle ilgili belirli bir standart oluşturmuştur, artık ülkemizin neresinden olursa olsun Vakfıkebir Ekmeği standartlarında ekmek üreten her fırın ve satış yapan her bir işletme denetlendikten sonra Vakfıkebir Ekmeği ibaresini kullanmak zorundadır. Bunun yanı sıra Vakfıkebir Ekmeği ürettiğini söyleyen ama denetimler sonrası bu standartlarda ekmek üretmediği tespit edilen fırınlar ise Vakfıkebir Ekmeği ibaresini kesinlikle kullanamaz. 6769 Sayılı kanun Coğrafi İşaretle ilgili bizlere çeşitli yasal haklar sağlamaktadır ve biz bu yasal haklar çerçevesinde gerekli yaptırımları uygulamakta kararlıyız. Amacımız ekmeğimizin kalitesini korumaktır, bu sebeple öncelikle bilgilendirme ve uyarılarla süreci yürütmeye gayret ediyoruz. Denetimden geçmediği halde Vakfıkebir Ekmeği adını kullanmamakta ısrar edenler veya adı kullandığı halde belirtilen standartlarda ekmek üretimi yapmayan fırınlarla ilgili 6769 Sayılı SMK Madde 53 gereğince yasal işlemleri başlatacağımızı altını çizerek ifade etmek istiyorum. Vakfıkebir Ekmeği bir değerdir ve bu değeri koruyup çocuklarımıza miras bırakmakta kararlıyız” dedi.