Hicranlı Yıllarında Büyükliman

19 Şubat 2018 Pazartesi

İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıl dönümü dolayısıyla Araştırmacı-Yazar İsmail Hacıfettahoğlu tarafından hazırlanan “Hicranlı Yıllarında Büyükliman” isimli kitabın basımı belediyemiz tarafından gerçekleştirilmiştir.

BAŞKANIMIZIN ESERLE İLGİLİ YAZISINI SİZLERLE PAYLAŞIYORUZ

Mâzi âyine-i ibrettir. Mâziyi unutan, istikbalde yolunu şaşırır!..

Vakfıkebir’in işgalden kurtuluşun 100. yılını idrak ediyoruz. Dünya tarihinin en kanlı savaşlarının yaşandığı Birinci Dünya Savaşının başladığı 1914 yılından itibaren Vakfıkebir ve Büyükliman yöresi harbin olumsuzluklarını derinden yaşamış bir vatan parçasıdır. Harbin başından itibaren düşman donanmasınca denizden bombalanan, denizine mayınlar döşenen, eli silâh tutan mensuplarını vatan savunmasına cephelere gönderen Vakfıkebir, bütün imkânsızlıklarına rağmen, Rus istilâsından kaçarak muhacir çıkanlara da bir sığınak olmuş, ekmeğini onlarla paylaşmış, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmıştı. Trabzon’un işgalinden sonra ise Karadağ ve civarında cereyan eden, kahramanlıklarla dolu vatan savunmamızda Sahil Grubumuzun karargâhı Vakfıkebir’de idi.

Yediden yetmişe yöre insanımızın iştirak ettiği ve 3 ayı aşkın süre devam eden bu muharebelerde düşman; deniz, kara ve hava üstünlüğüne sahip olmasına rağmen, bu cephede bir adım ileri gidememişti. Ancak, güneyimizde bulunan Bayburt, Gümüşhane ve Erzincan’ın işgal edilmesi birliklerimizin Sisi Dağı, Çavuşlu Deresi, Çanakçı hattına çekilmesine sebep oldu. Askerimizin çekilmesiyle de Vakfıkebirimiz 22 Temmuz 1916 tarihinde işgal edildi. Muhacir çıkacak imkânları olan halkımız, yanlarına çok az eşya ve yiyecek alarak, hayvanlarını bağlarından çözüp salarak, düşman esaretinden canlarını, namuslarını kurtarmak için yollara düştüler. Gidecek imkânı olmayanlar da, çaresizlik içinde işgal zilletine katlanmak, boyun eğmek zorunda kaldılar. Katliamlara ve türlü eziyetlere uğradılar.

Bundan bir asır önce, beldemizde yaşanan o acı günler sona erdi ve Erzincan Mütarekesi gereği ileri harekâta geçen askerimiz 15 Şubat 1918 günü Vakfıkebir’i kurtardı. Kutulan Vakfıkebir ise hastalıklarla, açlık ve çaresizlik içinde kıvranmasına rağmen, ülke ve milletimize karşı kurulan kumpası boşa çıkartmak, top yekûn kurtuluşu sağlamak için seferber oldu ve aynı yıl kurulan Trabzon Muhafaza-i Hukuk Cemiyeti’nde halkıyla, belediye reisiyle birlikte yer aldı.

Bu mutlu olayın 100. yılında bir ibret aynası olan mazimizi tekrar hatırlamamız için Belediyemiz bir dizi faaliyet düzenledi. Amacımız, millî şuurumuzu uyanık ve canlı tutmak için tarihimize sahip çıkmak, onu doğru şekilde öğrenmek ve öğrenilmesine çalışmaktır. Millî şuurunu, benliğini kaybeden milletlerin, maddî sahada kalkınsalar dahi bağımsızlıklarını koruyamadıkları tarihin kaydettiği gerçeklerdendir.

Bu gerçekten hareketle; Vakfıkebir Belediyesi olarak, mevzuatla sınırları çizilmiş olan belediye hizmetlerimizin yanında, sorumluluğunu üstlendiğimiz Vakfıkebir’in, Vakfıkebir’in kurumlarının tarihini ortaya çıkarmak, kaybolan hafızasını tekrar oluşturmak için çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Bu faaliyetlerin alt yapısı olarak inşallah ilçemizi ciddi bir arşive, müzeye, dokümantasyon merkezi ve kütüphaneye kavuşturacağız. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde vatanının ve milletinin tarihini bilmek aydın olmanın vazgeçilmez şartlarındandır. Biz de insanımızı bu şekilde yetiştirmek durumundayız. Bu husustaki eksikliklerimizi biliyoruz ve bu eksiklikleri halkımızla elbirliği içinde gidermeye çalışıyoruz.

Köklü bir geçmişe sahip Vakfıkebir’in kurtuluşunun 100. yılı için yapacağımız anma faaliyetleri içinde bir kitabın da yer almasını arzu ettik. Hemşerimiz İsmail Hacıfettahoğlu’na talebimizi ilettiğimizde bizi kırmadı ve çok kısa zamanda ortaya, Vakfıkebir’in Kurtuluşunun 100. yılına armağan olarak ‘Hicranlı Yıllarında Büyükliman’ kitabı çıktı. Mensup olduğu memleketine gösterdiği vefa ve ortaya koyduğu bu değerli eser için şahsım ve hemşerilerim adına kendisine teşekkür ediyorum.

Tarihimizin Birinci Dünya Harbi dönemine ışık tutacağı şüphesiz olan, bu eserin bu sahada yapılacak yeni çalışmaları teşvik edeceğine inanıyorum. Bilvesile kanlarıyla, canlarıyla bu güzel coğrafyayı bizlere vatan yapan aziz şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyor, ülkemizin ve milletimizin o kara günleri bir daha yaşamamasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.

Muhammet Balta

Vakfıkebir Belediye Başkanı