Osmanlı Belgelerinde Vakfıkebir

19 Şubat 2018 Pazartesi

Şanlı geçmişimizi öğrenmek ve gelecek nesillere aktarmak için yoğun bir çalışma başlatan Belediye Başkanımız Muhammet Balta tarafından ilçemizin geçmişine ışık tutacak önemli bir eser hazırlatıldı.

Mehmet Mustafa Polat tarafından yayına hazırlanan “Osmanlı Belgeleri’nde Vakfıkebir” isimli kitap ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıl dönümü dolayısıyla hazırlanmıştır.

BAŞKANIMIZIN ESERLE İLGİLİ YAZISINI SİZLERLE PAYLAŞIYORUZ

“Geçmişi olmayanın geleceği de yoktur.”

Tarih, geçen zamanların şahididir. Günlük yaşamımıza yol gösterir ve eski zamanlardan bilinmeyen olayları anlatır.

Gelecekte bizi nelerin beklediğini ancak geçmişte başımıza gelenlerden anlayabiliriz.

Türk Milleti olarak her zaman gurur duyduğumuz ve gelecek nesillere gururla anlatabileceğimiz bir tarihe sahibiz.

Bölgenin merkezi olan Vakfıkebir ilçemizde çok önemli tarihi mirası olan bir yerleşim yeridir.

Görev süremiz boyunca Vakfıkebir’imizin bir hafızası, bir arşivi olsun, her fani gibi bizlerde bu görevlerden ayrılırken gelecek nesillere bir miras bırakalım düşüncesi ile önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Bunlardan birisi de “Osmanlı Belgelerinde Vakfıkebir” isimli bu çalışmamız oldu.

Bu eser bize Vakfıkebir özelinde Osmanlı’nın devlet sistemi hakkında bilgiler sunmaktadır.

Vakfıkebir ve Osmanlı Dönemine ilişkin araştırma yapmak isteyen kişilere bir başvuru kitabı olacaktır.

Eserde devlet içindeki kurumlar arasında yapılan resmi konulardaki yazışmalarla beraber, Osmanlı dönemindeki günlük hayata dair bazı kesitlerde bulabileceksiniz.

Kitabı inceleyen okuyucular Vakfıkebir’de Osmanlı dönemindeki yaşam hakkında bazı bilgiler ve ipuçları da yakalamış olacaktır.

Bu çalışmamız da aile içi sorunların giderilmesi, toplumsal hayat, halkın resmi kurumlara bakışı, resmi kurumların halkın sorunlarına bakış acısı gibi bugünle kıyaslama yapabileceğimiz belgeler seçilmiştir.

İlçemizin geçmişine ışık tutacak, gelecek nesillerimizin Osmanlı Döneminde ilçemizde yaşanan günlük yaşam ile ilgili olarak bilgi sahibi olabileceği ve kaynak olarak kullanabileceği bu kitap da emeği geçen Mehmet Mustafa POLAT’a teşekkür ediyorum.

Muhammet BALTA

Vakfıkebir Belediye Başkanı