Bu gurur Vakfıkebir’in

04 Ağustos 2018 Cumartesi

Vakfıkebir Ekmek Kültür ve Sanat Festivali devam ediyor. Çok yoğun bir ilginin olduğu festivalimizde Vakfıkebir Ekmeği Coğrafi İşaret Belgesi Teslim töreni binlerce kişinin katılımı ve havai fişek gösterileri ile gerçekleşti.

Vakfıkebir Festival alanında yapılan törende konuşan Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta, “Bir Dünya Klasiği, Osmanlı Salnamelerine konu olan Ekmeğimizin coğrafi işaretinin alınabilmesi için yaptığımız çalışmalar bugün neticelenmiştir. İlçemizin markası olan Ekmeğimiz artık tescillenmiştir. Bu gurur hepimizin tüm Vakfıkebir’indir” dedi.

Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta’nın konuşmasının ardından sahneye gelen AK Parti Trabzon Milletvekilimiz, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta ise, ekmeğin Vakfıkebir acısında taşıdığı öneme vurgu yaparak çocukluk günlerini ve ekmekle ilgili hatıralarını anlattı. Milletvekili Muhammet Balta, “Bugün tarihi bir bayramımızdır. Ekmeğimiz tescil töreni yapılacaktır. Biz yaylalarda sığır beklerken en büyük ödülümüz tereyağı ile ekmekti. Bizler burada yaşadık doğduk büyüdük. Bizden sonra gelen gençlerimize çocuklarımıza daha yaşanabilir yerler bırakmak için çok çalışıyoruz. Bundan sonrada çalışmaya, hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

TRABZON TÜRKİYE DOKUZUNCUSU

Vakfıkebir Ekmeği Coğrafi İşaret Belgesini teslim etmek için sahneye davet edilen Türk Patent Kurumu Başkanı Prof Dr. Habib Hasan, “Tescilini yaptığımız Vakfıkebir Ekmeği Trabzon’umuzun 7. Coğrafi İşaret Belgesi’dir. Şuanda üç tane daha işlemi devam eden başvuru var. Bunlardan bir tanesi de Vakfıkebir’imizin Külek Peyniridir. Bu 7 tescille Trabzon Türkiye’de dokuzuncu sıradadır. Devam eden üç tane başvuru tamamlandığında Trabzon Türkiye yedincisi durumunda olacak. Bu bize yetmez. Trabzon birinci sırada olmalı. Ülkemizde toplam 356 tescil var. Coğrafi işaretin alınmasında Sayın Belediye Başkanımızın, Sayın Milletvekilimizin çok büyük emeği var. Trabzonlu olarak bu organizasyonu görmekten onur ve gurur duydum. İlk defa bir etkinlikte coğrafi işaretler bu kadar güzel anlatıldı. Bundan sonrası daha önemli Vakfıkebir Ekmeği’nin uluslararasında daha çok tanıtılması için emek vermeliyiz. Bir sonraki aşamamız Vakfıkebir Ekmeği’ni Avrupa Komisyonunda tescil ettirmektir. Bizler Türk Patent Kurumu olarak her türlü desteği vereceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve fırıncılarda sahneye davet edilerek coğrafi işaret belgesi verildi. Sunuculuğunu Fatma Şentürk’ün yaptığı festivalin birinci günü konser bölümünde Sultan Bekçi, Yasemin Yıldız, Herem ve Zeynep Başkan sahne aldılar