SS | destek@abanozmedya.com | Trabzon loading
CANLI DESTEK

İlçemizde sel taşkın tehlikelisi erken uyarı tatbikatı yapıldı

02 Haziran 2022 Perşembe

Trabzon Sel Taşkın Tehlikelisi Erken Uyarı Tatbikatı İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun katılımıyla Vakfıkebir İlçemizde düzenlendi.

Çeşitli kurumlardan yaklaşık olarak iki bin personelin katılımıyla düzenlenen ve çok sayıda ilkin yaşandığı tatbikatı İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun yanı sıra Trabzon Valimiz İsmail Ustaoğlu, Vakfıkebir Kaymakamımız Dr. Hacı Arslan Uzan, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu, Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AFAD Başkanı Yunus Sezer, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ilçe başkanları, ilgili kurumlarım müdür ve idarecileri izlediler.

Tatbikatta, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında 25 afet çalışma grubu, 11 İl AFAD Müdürlüğü, ulusal düzeyde 36 sivil toplum kuruluşu, AFAD gönüllüleri ve yerel destek ekiplerinden oluşan 2 bin personel görev aldı. Tatbikatla bölgede yaşanabilecek sel ve taşkın tehlikesine karşı DSİ 22. Bölge Müdürlüğü erken uyarı sistemine AFAD ve ASELSAN tarafından geliştirilen Haber Alma Yayma Sistemi'nin (HAY) entegre edilmesi ile risk altındaki vatandaşlar e-AFAD, AFAD SMS ve merkezi anons sistemiyle uyarıldı. Türkiye'de ilk kez uygulanan ve denenen sistemin yanı sıra Fol Deresinde havadan helikopter desteği ile temsili sel sonrası dere içinde arama çalışmaları yapıldı, Tatbikat kapsamında ayrıca geçici barınma alanları ile toplanma oluşturuldu. Tatbikata 248 kara, 4 hava ve 10 deniz olmak üzere toplamda 300 araç katıldı.

Arama kurtarma çalışmalarını izleyen ve burada bir açıklama yapan İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu; “Vakfıkebir'de Fol Deresi'nde biz bir sel ve taşkın tatbikatı yapıyoruz ve bu sel ve taşkın tatbikatı çerçevesinde burada arama kurtarmadan barınma ve toplama merkezlerine intikale kadar birçok tatbikatımızı gerçekleştiriyoruz. Trabzon'da bugün yapılan afet tatbikatı gibi Türkiye genelinde yıl sonuna kadar 53 bin 402 tatbikat yapıla. Sel taşkın tehlikesi erken uyarı tatbikatı ilk kez Vakfıkebir’de yapılıyor. Eylül ayında bir Türkiye tatbikatı yapacağız. Bu özellikle deprem ve afet olan ülkelerde Japonya dahil olmak üzere her yıl yapılan bir tatbikattır. Bu tatbikatta tüm ülkemize yönelik yapacağız ve bütün bunlarla ilgili de inşallah bu yılın sonuna kadar da 53 bin 402 tatbikatı tamamlamış olacağız.

Bu tatbikatın kendine ait özellikleri var, yani ilkleri var. Sel taşkın tehlikesi erken uyarı tatbikatı ilk kez yapılıyor. Yani burada bir erken uyarı sistemi koyduk. Bu erken uyarı sisteminde Meteoroloji ve DSİ ile birlikte onların ortaya koyacakları bir sistemle tüm vatandaşlarımıza belediye hoparlörlerinden, ilgili cami hoparlörlerinden, bir sistem olarak otomatik olarak iletilmektedir. İkaz ve alarm sistemi ilk kez burada kullanılmış yeni bir sistemdir. Hem alarm hem sesli uyarı sistemi bunlarda otomatik sistemlerdir. Yine bunun yanı sıra ilk defa bir sel tatbikatında haber alma yayma sistemi yani neyle karşı karşıya kaldığımız bütün paydaş kuruluşlara özellikle DSİ ve Meteorolojiden aldığı bilgilerle AFAD'ın ortaya koyduğu bilgilendirme ile beraber bütün sistemi haberdara ediyor. Yine burada ilk kez kullanılan bir sistem daha var. Biliyorsunuz SMS olarak mesaj atılabilir ama ilk kez biz CMAS olarak mesaj atıyoruz. Yani hücresel mesaj attık ve bunu burada değerlendirdik. Yani CMAS mesajını değerlendirdik. Yine burada bunu Kağıthane de yapmıştık, bizim e-AFAD uygulamamız var telefonlara indirilebildiğimiz. Bunu da burada deniyoruz. Yani orada mahsur kalmış bir kişinin 112 'ye e-AFAD üzerinden ulaşarak ona konumsal olarak nerede olduğunun bilinmesi ve ona gidecek sağlık kuruluşlarımızın UMKE kuruluşlarımızın yardımlarıyla oluşabilecek süreci de burada tekrar deniyoruz. Yine ilk defa da dere kenarlarına ve yollara afetle alakalı yani selle alakalı bir riskle karşı karşıya kaldığında toplanma alanlarına nasıl gidilebileceğine yönelik yönlendirme tabelalarını ve levhalarını da burada bu AFAD'da ortaya koymuş oluyoruz.

Türkiye'nin küresel bir araştırmaya göre doğal afetlere maruz kalma riski ölçüldü.

Bu risk Türkiye için 11.81'den 12.57'ye yükseldi. Yani bizim doğal afetlerle karşı karşıya kalma riskimiz ülke olarak yükselmiştir. Bu birincisi, ikincisi ise ülkelerin doğal afetlerin olumsuz etkileri ile başa çıkma ve afet sonrasında uyum sağlama kapasitelerini ölçen bir oran var. Bu oranda güvenlik açığı olarak nitelendiriliyor. Bütün ülkelerin kendine ait güvenlik açıkları var. Bizim güvenlik açığımız da 45. 57'den 40.65'e düştü. Yani biz orta seviyeden düşük seviyeye güvenlik açığı açısından düşmüş olduk. Bu ne demektir, yani bu tatbikatlar eğitimler şunu söyleyeyim son 2 yılda karşı karşıya kaldığımız afetler de şu anda 60 bin başvurulan, hasar alan, yıkılması gereken ev tespit edildi ve bunların planlamaları yapıldı. Şu anda bunların 47 bini tamamlandı ve teslim edildi. Buna dahil olmak üzere bu derelerde gördüğünüz dere kenarlarındaki iyileştirme çalışmaları yani ıslah çalışmaları da dahil olmak üzere, derelerin yukarısında yapılan setler de dahil olmak üzere yine bunun yanı sıra kentsel dönüşümlerde dahil olmak üzere bütün bunları ölçtüler ve Türkiye biraz önce söylediğim 45.57'den 40.65'e düştü. Yani güvenlik açığı orta seviyeden düşük seviye ama doğal afet olma riski de düşük seviyeden orta seviye yani 11.81'den 12.57'ye çıkmış oldu” dedi.

Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta, "Çeşitli kurumlarımızdan yaklaşık olarak iki bin personelin katılımıyla düzenlenen 'Trabzon Sel Taşkın Tehlikelisi Erken Uyarı Tatbikatının' Vakfıkebir İlçemizde düzenlenmesini sağlayan, katılımlarıyla bizleri onurlandıran İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya ilçem adına teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum" dedi.