SS | destek@abanozmedya.com | Trabzon loading
CANLI DESTEK

Vakfıkebir Külek Peyniri tescillendi

17 Mayıs 2021 Pazartesi

Vakfıkebir Külek Peyniri ’ne coğrafi işaret alabilmek için 25.06.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığımız başvuru sonuçlandı. Vakfıkebir Ekmeğinin ardından Vakfıkebir Külek Peyniri ’de coğrafi işaret aldı.

Vakfıkebir’e her alanda çok önemli proje ve hizmetler kazandıran Belediye Başkanımız Muhammet Balta, ilçenin tanıtımına ve istihdamına büyük katkılar sağlayacak olan bir çalışmayı daha sonuçlandırdı. Vakfıkebir Ekmeğinin ardından Vakfıkebir Külek Peyniri ’de coğrafi işaret aldı. Coğrafi İşaretli Vakfıkebir Külek Peynirinin üretimi ilçede yeni istihdam olanakları sağlayacak.

Konu ile ilgili olarak Türk Patent ve Marka Kurumundan Belediyemize gönderilen bildirim yazısında Vakfıkebir Külek Peynirinin tescile hak kazandığı müjdesi verilerek kurum tarafından düzenlenecek olan Coğrafi İşaret Belgesinin önümüzdeki günlerde teslim edileceği ifade edildi.

GELECEK NESİLLERİMİZE MİRAS BIRAKIYORUZ

Vakfıkebir’e ikinci coğrafi işaretli ürünü kazandırmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşadıklarını ifade eden Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta, “Görev süremiz içerisinde ilçemize fiziki olarak kazandırdığımız onlarca proje ve hizmetlerin yanı sıra marka değerini artıracak, gelecek nesillerimize miras olarak bırakabileceğimiz çalışmalara da büyük önem verdik. Bu anlamda Osmanlı kayıtlarından yaptırdığımız araştırmalar sonucunda ilçemizle alakalı bulunan belgelerin yer aldığı ‘Osman Belgeleri’nde Vakfıkebir’ ve İsmail Hacıfettaoğlu abimizin yazdığı ‘Hicranlı Yıllarında Büyükliman’ isimli kitaplarımızın basımını gerçekleştirdik.

3 YILLIK SÜREC MUTLU BİTTİ

03.08.2018 yılında Vakfıkebir Ekmeğimizi tescil ettirerek coğrafi işaretini aldık. Ardından ilçe kültürümüzün önemli miraslarından birisi olan Vakfıkebir Külek Peynirimizin coğrafi işaretini alabilmek için 25.06.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurumuzu yapmıştık. Yaklaşık olarak 3 yıllık bir sürecin ardından bu tescili de gerçekleştirerek Vakfıkebir’imizin ikinci ürününün coğrafi işaretini aldık. İlçemize hayırlı olsun.

YENİ İSİHDAM KAPILARI AÇACAK

Külek Peyniri bizlere ecdadımızdan kalan çok önemli ve değerli bir mirastır. Coğrafi İşaretler geleneksel ve kültürel bilgilerin nesilden nesile aktarılması, korunması açısından önemlidir. Ayrıca büyük marketlerin coğrafi işaretli ürünlere yoğun ilgi göstermeleri dolayısıyla oluşan talepler yeni istihdam olanakları sağlıyor. Bu bakımdan ilçemizde üretilecek olan coğrafi işaretli Vakfıkebir Külek Peynirlerinin yurdumuzun dört bir tarafına pazarlaması yapılacak böylelikle yeni istihdam kapıları açılacaktır. Bundan sonrada ilçemizin değerine değer katacak çalışmalar gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle Vakfıkebir Külek Peynirimizin tescil aşamasında bizlere destek veren ve büyük emeği olan Karadeniz Teknik Üniversitesinde görev yapan Prof. Dr. Oktay Yıldız hocamıza da ilçem ve şahsım adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

VAKFIKEBİR KÜLEK PEYNİRİ

Vakfıkebir Külek Peyniri, uzun yıllardır geleneksel olarak üretilen ve coğrafi sınır ile ün bağı bulunan, külek adı verilen ahşap kaplar içinde toprak altında veya fındık kabuklarında 3-6 ay olgunlaştırılıp muhafaza edilen peynirdir.

İnek veya koyun sütünden üretilen Vakfıkebir Külek Peyniri; peynir mayası (rennet) veya doğal kursak mayası (şırdan) kullanılarak üretilen peynir ile çökelek karışımından oluşur. Peynir ve çökelek küleklere, katmanlar halinde basılır. Böylelikle katmanlı bir görünüme sahip olan Vakfıkebir Külek Peyniri, toprak altında veya fındık kabukları içinde suyunu kaybederek olgunlaşırken, tipik bir eskitme peynir tadına sahip olur.

Yörede kursak mayası adı verilen süt buzağılarının midesinin kurutulması ile elde edilen şırdan mayası, geleneksel peynir üretiminde kullanılır.

Vakfıkebir Külek Peynirinin üretiminde kullanılan külekler, peynire koku ve tat geçişine neden olmayan ladin ağaçlarından yapılır. Ladin ağaçları kesilip birkaç hafta kurumaya bırakıldıktan sonra, el aletleri ile küleği oluşturan parçalar hazırlanır. Henüz taze sürgün olan fındık ağaçları kesilip yaş iken ortadan ikiye bölünür ve bir araya getirilen külek parçalarının etrafını sıkıca saracak şekilde bağlanır. Vakfıkebir Külek Peynirinin tat ve aroması, 3-6 ay olgunlaştıktan sonra gelişir. Ürünün bu ayırt edici özelliği pH ve asitlik takibi ile bulunur. Bir diğer ayırt edici özelliği rengidir. Renk ölçümü peynirin çökelek olmayan kısmının kesiti alınarak tespit edilir. Vakfıkebir Külek Peyniri yağlı, yarım yağlı ve az yağlı olmak üzere üç şekilde üretilebilir. Üretimi ustalık becerisi gerektiren Vakfıkebir Külek Peyniri üretiminde kullanılan çökelek ise, klasik yöntemlerin herhangi biri ile yapılabilir. Çökelek de bir bez torba içerisinde ağırlık etkisi ile suyundan uzaklaştırılıp tuzlanır. Hazırlanan peynirler, yuvarlak veya oval şeklindeki küleklerin içine, önce peynir, bütün ya da tel tel parçalanarak basılır. Üzerine peynirin yarısı kadar çökelek basılır. Bu işlem külek doluncaya kadar devam eder. Küleğin ağız kısmına temiz bir bez geçirilir ve külek sert, kumlu olmayan bir toprağa ya da fındık kabuklarının içerisine gömülür. Burada 3 ile 6 ay arası olgunlaştırılır. Olgunlaşma süresinin sonunda çıkarılır, bez ayrılır, yüzeyi kazınır ve satışa hazır hale getirilir.