İŞ YERİ AÇMA

İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI İŞLEMLERİ

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları; 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 2005/9207 Sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe istinaden verilir.

Yetkili idareden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz.

Yeni bir işyeri açacak veya faal bir işyerini devir alacak işyeri ilgililerinin; işyerini açmadan veya devir almadan önce konu ile ilgili olarak Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünden bilgi alması yararına olacaktır.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsat işlemleri, işyeri türüne göre 3 farklı şekilde yürütülmektedir.

İşyerinizin türünü 1, 2, 3 ve 4. maddeleri inceleyerek belirleyiniz. Ruhsat başvurunuzu işyeri türüne göre yapınız.

1.1 Sıhhi Müesseseler Hangi İşyerlerini Kapsar?
– Bakkal, Market, Şarküteri, Kuruyemiş, Büfe, Manav, Kantin,
– Et ve balık ürünlerinin satıldığı yerler,
– Lokanta, Pastane, Kebap Salonu, Pide Salonu, Börek Salonu,
– Berber, Kuaför ve Güzellik salonları,
– Giyim Satış Yerleri, Tuhafiye,
– Nalbur, Hırdavat vb. işyerleri.

1.2 Ruhsata Müracaat Şekli

1.2.1 Başkanlığımızdan da temin edilebilir “Başvuru/Beyan Formu’’ doldurarak müracaat edilebilir.

1.2.2 E-Başvuru modülündeki bilgileri eksiksiz olarak doldurunuz. (Elektronik imzanız mevcut ise işlem yapılabilir)

2.1 Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri Hangi İşyerlerini Kapsar?

– Otel, Motel, Pansiyon vb. Konaklama Yerleri,
– İçkili Lokantalar,
– Kahvehane, Oyun Salonu, İnternet Salonu,
– Düğün Salonları, Sinema Salonları,
– Lunaparklar, Sirkler,
– Çay Bahçeleri,
– Hamam, Sauna vb. işyerleri

2.2 Ruhsata Müracaat Şekli

Bu tür işyerlerinin ruhsatlandırmasında; İşyerinin bulunduğu yapının Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan), İtfaiye raporu, eğitim kurumlarına (100 metre) mesafe şartı aranacaktır.

2.2.1 Başkanlığımızdan da temin edilebilir “Başvuru/Beyan Formu’ doldurarak müracaat edilebilir.

2.2.2 E-Başvuru modülündeki bilgiler eksiksiz doldurularak müracaat edilebilir. (Elektronik imzanız mevcut ise işlem yapılabilir)

Sorgulama için istenen bilgiler

2.3 Mesul Müdür Belgesi Talebi/Düzenlenmesi

Umuma açık istirahat ve eğlence yerini idare etmek üzere bir mesul müdür görevlendirebilir. Görevlendirilen mesul müdürün ruhsat alınan idareye bildirilmesi gerekmektedir.

Mesul Müdür Atamak/Atanmak İçin Gereken Belgeler veya sorgulama için istenen bilgiler

2.4 Dernek Lokal Ruhsatı

Dernek Lokal ruhsatları Kaymakamlık tarafından verilmekte olup lokal açmak isteyen dernek yetkililerinin kaymakamlık makamına başvuru yapması gerekmektedir.

Yetkili idareden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan, işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz.

3.1 Gayri Sıhhi Müesseseler Hangi İşyerlerini Kapsar?

– Tekstil, Konfeksiyon, Dokuma, Örme, Baskı ve Deri Fabrikaları
– Matbaalar, Baskı Tesisleri
– Oto Bakım ve Servisleri (Oto Elektrik, Kaporta, Eksoz, Lastik vb.),
– Ekmek Fırınları, Yemek Üretim Yerleri,
– Marangoz, PVC Doğrama, Mermer Atölyeleri,
– Antrepo, Depolar (Odun ve Kömür Deposu, İnşaat Malzemeleri Deposu, Tekstil Ürünleri Deposu, Hırdavat Deposu) vb. işyerleri.

3.2 Ruhsata Müracaat Şekli

3.2.1 Başkanlığımızdan da temin edilebilir “Başvuru/Beyan Formu’’ doldurarak müracaat edilebilir.

3.2.2 E-Başvuru modülündeki bilgileri eksiksiz olarak doldurunuz. (Elektronik imzanız mevcut ise işlem yapılabilir)

İkinci ve üçüncü sınıf gayrisıhhî müesseseler açmak isteyen işletmelerin öncelikle; işyerlerinde insan sağlığına zarar verilmemesi, çevre kirliliğine yol açılmaması, yangın, patlama, genel güvenlik, iş güvenliği, işçi sağlığı, trafik ve karayolları, imar, kat mülkiyeti ve doğanın korunması ile ilgili düzenlemeleri sağlaması gerekmektedir.

4.1 Ruhsat Müracaat Şekli

394 sayılı Kanun hükümlerine istinaden İşyerine çalışma ruhsatı alan ve İşyerlerini Pazar günü açık bulundurmak isteyen esnafımız Başkanlığımıza müracaat ettiği takdirde Hafta Tatili Ruhsatı düzenlenmektedir.

4.2 Ruhsat Geçerlilik Süresi
Hafta Tatili Ruhsatı için her yılın Ocak ayı içerisinde müracaat edilmesi gerekmektedir. Ruhsat 1 takvim yılı süre için geçerlidir.

4.3 Hafta Tatili Ruhsatından Muaf İşletmeler

1- Perakende İşletmeleri (Alışveriş merkezi, büyük mağaza, zincir mağaza, bayi işletme, özel yetkili işletme, parekende ticaretle uğraşan diğer ticari işletmeler ile esnaf sanatkâr işletmeleri, bakkal, manav, büfe, kasap vb.)

2- Kahvehaneler, Oyun Salonları

3- Kafeteryalar, Çay Bahçesi