Gurur günümüz

14 Şubat 2018 Çarşamba

Vakfıkebirimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlanıyor.

Bugün gündüz bölümünde düzenlenen etkinliklere Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta, Garnizon Komutanı İsmail Delibaş, Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta, Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, Vakfıkebir İlçe Emniyet Müdürü Fahrettin Sadullahoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Bekir Gündüz, siyasi partilerin ilçe başkanları, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldılar.

AFRİN’DEKİ MEHMETÇİKLERİMİZE DESTEK

Mehteran ile yürüyüş ile başlayan etkinlikler hükümet binası önünde devam etti. Burada günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta, “Vakfıkebir’in işgalden kurtuluşun 100. yılını kutladığımız bu günlerde Afrin de ülkemizin güvenliği için mücadele eden güvenlik güçlerimize başarılar diliyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Gazilerimize sağlık temenni ediyorum. Dünya tarihinin en kanlı savaşlarının yaşandığı Birinci Dünya Savaşının başladığı 1914 yılından itibaren Vakfıkebir ve Büyükliman yöresi bu savaşın olumsuzluklarını derinden yaşamış bir vatan parçasıdır.

DÜŞMANA KARŞI DİRENDİLER

Yediden yetmişe yöre insanımızın iştirak ettiği ve 3 ayı aşkın süre devam eden muharebelerin ardından Vakfıkebirimiz 22 Temmuz 1916 tarihinde işgal edildi. Muhacir çıkacak imkânları olan halkımız, yanlarına çok az eşya ve yiyecek alarak, düşman esaretinden canlarını, namuslarını kurtarmak için yollara düştüler. Gidecek imkanı olmayanlar düşmana karşı direndiler. Katliamlara ve türlü eziyetlere uğradılar.

AMACIMIZ, MİLLÎ ŞUURUMUZU UYANIK VE CANLI TUTMAK

Bundan bir asır önce, bölgemizde yaşanan o acı günler sona erdi ve 14 Şubat 1918 günü İlçemiz düşman işgalinden kurtarıldı. İşgalden Kurtulan Vakfıkebir halkı hastalıklarla, yoklukla mücadele etmesine rağmen, ülkemize karşı başlatılan işgal girişiminden, top yekûn kurtuluşu sağlamak için seferber oldu. Aynı yıl vatan savunması İçin kurulan Trabzon Muhafaza-i Hukuk Cemiyeti’nde halkıyla, belediye reisiyle birlikte yer aldı.

Bu mutlu olayın 100. yılında bir ibret aynası olan mazimizi tekrar hatırlamamız için Belediyemiz bir dizi faaliyet düzenledi. Amacımız, millî şuurumuzu uyanık ve canlı tutmak için tarihimize sahip çıkmak, onu doğru şekilde öğrenmek ve öğrenilmesine çalışmaktır.

Millî şuurunu, benliğini kaybeden milletlerin, maddî sahada kalkınsalar dahi bağımsızlıklarını koruyamadıkları tarihin kaydettiği gerçeklerdendir.

ŞEHİTLERİMİZE RAHMET DİLİYORUM

Bu gerçekten hareketle; Vakfıkebir Belediyesi olarak, mevzuatla sınırları çizilmiş olan belediye hizmetlerimizin yanında, sorumluluğunu üstlendiğimiz Vakfıkebir’in, Vakfıkebir’in kurumlarının tarihini ortaya çıkarmak, kaybolan hafızasını tekrar oluşturmak için çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Bu faaliyetlerin alt yapısı olarak inşallah ilçemizi ciddi bir arşive, müzeye, ve kütüphaneye kavuşturacağız. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde vatanının ve milletinin tarihini bilmek aydın olmanın vazgeçilmez şartlarındandır. Biz de insanımızı bu şekilde yetiştirmek durumundayız. Bu husustaki eksikliklerimizi biliyoruz ve bu eksiklikleri halkımızla elbirliği içinde gidermeye çalışıyoruz. Bu vesile ile ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100.cü yılın da başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kanlarıyla, canlarıyla bu güzel coğrafyayı bizlere vatan yapan tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyor, ülkemizin ve milletimizin o kara günleri bir daha yaşamamasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyor hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

Kutlama programında ayrıca şiirler okundu, halk oyunları gösterileri sunuldu. Mehteran takımının gösterisi ile gündüz bölümü sona erdi.